czwartek, 26 maja 2022

Lukier do ciasta.

 

Lukier do ciasta.


Nie ma jak pyszna, pachnąca i prosto z pieca drożdżówka z truskawkami oraz z dodatkiem lukru. Czy pierniczki bez dodatku lukru i ozdobnych cukierków. Tego sobie nie wyobrażamy bez tak drobnego dodatku jakim jest lukier. Są piękne, kolorowe i przyciągają swoim wzrokiem a co dopiero smakiem. A jak zrobić dobry, biały gęsty lukier do naszych wypieków? Bardzo prosto. Potrzebujemy zaledwie dwóch składników. Białka jajek oraz cukier puder. Dajemy szklankę drobnego, przesianego przez sitko cukru pudru i ubitego białka na sztywno. Mieszamy te dwa produkty ze sobą. To podstawa. Aby jednak lukier był ładniejszy oraz smaczniejszy dodajemy sok z cytryny. Ma odcień żółty. Oczywiście każdy lukier możemy zabarwić na różne kolory w zależności do czego chcemy go użyć. Jednak niektórzy wolą roztopić czekoladę i posypać kakao. Taka polewa zamiast lukru jest idealna do trufli z chrupiącymi kawałkami pryncypałek. Taki przepis możemy znaleźć na stronach dr Gerarda.

https://drgerard.eu/przepisy/trufle-z-gorzkiej-czekolady-z-chrupiacymi-kawalkami-pryncypalek/

A do lukru możemy kupić barwniki. Dostaniemy całą barwę kolorów. Wystarczy odrobinę dodać do podstawowego lukru. Innym sposobem jest pozyskanie koloru czerwonego ze soku z buraka. Zielony otrzymamy oczywiście ze szpinaku. A fiolet z kapusty modrej albo z jeżyn czy jagód. To będą dodatki naturalne, które nie zmienią smaku lukru a nadadzą fantazyjny odcień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz