piątek, 20 maja 2022

Deser do kawy

Zapraszam na pyszny torcik z pianką truskawkową, kruchymi Rogalikami pudrowanymi, bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Koniecznie wypróbujcie w sezonie truskawkowym. Idealny deser do popołudniowej kawy. Oto składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-pół szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka
-600 ml śmietanki kremówki
-2 galaretki truskawkowe
-60 dag truskawek
-2 łyżki cukru pudru

Bita śmietana
-1 szklanka śmietanki kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-1/4 szklanki przegotowanej wody

Dodatkowo
-2 galaretki truskawkowe
-300 ml przegotowanej wody
-świeże truskawki
-Rogaliki pudrowane od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem i mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy (średnica około 24 cm) i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Pianka: truskawki wkładam do rondla i gotuję z odrobiną wody, a następnie miksuję. Do truskawek dodaję galaretki truskawkowe, mieszam i odkładam do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijam z cukrem, następnie dodaję tężejące truskawki i miksuję. Piankę dzielę na 2 części. Na biszkopt wykładam połowę pianki, rozsypuję Rogaliki pudrowane od Dr Gerarda i nakładam pozostałą piankę. Żelatynę rozpuszczam w przegotowanej wodzie. Śmietankę ubijam z cukrem na sztywno, dodaję żelatynę, miksuję i śmietankę wykładam na piankę. Truskawki kroję na mniejsze części i układam na śmietance. Galaretki rozpuszczam, studzę i lekko tężejącą galaretką zalewam truskawki. Podaję po dokładnym schłodzeniu i stężeniu. Do przygotowania wykorzystałam kruche Rogaliki pudrowane od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz