wtorek, 31 maja 2022
„Lukier na wypiekach, jak ornament”
Beztroskie lata dzieciństwa w epoce PRL-u odbiły swoje piętno na polskich dzieciach, a mianowicie na półkach sklepowych brakowało prawie wszystkiego. Z drugiej strony każda mama, no może prawie każda starała się swoim dzieciom wynagrodzić braki Słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych. Otóż nasza mama po uzbieraniu wszystkich potrzebnych produktów oznajmiała nam, że np. dziś wieczorem wybieramy się wspólnie do ciastkowej krainy. Trochę wcześniej zarobiła większą ilość ciasta, żeby każdy mógł pokazać duszę cukiernika tj. wycinanie foremkami przeróżnych kształtów ciastek, a następnie układanie na blaszce. Kolejnym etapem zajęła się mama, tj. pieczenie, a końcowy etap pozostawiła nam po uprzednim przygotowaniu lukru w kilku kolorach, używając do barwienia soków. My wtedy poczuliśmy się jak prawdziwi artyści na pracach plastycznych w szkole, tj. malowanie, zdobienie, ornamentyka w pełnej krasie. Efekt naszej pracy dopiero widoczny był po całkowitym wyschnięciu lukru na ciasteczkach, wtedy było podziwianie i ucztowanie. Myślę, że podobny lub taki sam przepis na lukier miała mama jak prezentuje poniższa strona https://dlasmaku.com.pl/blog/porady/jak-zrobic-lukier-do-dekoracji-wypiekow/ nic prostszego, jak tylko wykonać i samemu sprawdzić. W drodze wyjątku można pójść na łatwiznę i z bardzo szerokiej gamy Słodkich produktów Dr Gerard wybrać sobie kilka różnych, jak np. wafelki Pryncypałki w szerokiej gamie smaków, Rogaliki pudrowane, Draże i wiele innych pysznych Słodkich wyrobów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz