niedziela, 22 maja 2022

Sezon na truskawki

 

       Uważam sezon na truskawki rozpoczęty, dlatego też jak najwięcej trzeba korzystać z tych wspaniałych owoców i piec wyśmienite desery.

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawkami  na wafelkach Dr Gerarda. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, do niego można wrzucić Draże Dr Gerarda (ciasto będzie nie spotykane). Charakteru doda likier i świeży sok z pomarańczy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Rodzina twierdzi, że jest to po prostu tiramisu w moim wydaniu😉

Składniki

-ok. 400 g wafelków Dr Gerarda

-800 g truskawek umytych i obranych

-1 i 1/4 szklanki dżemu z truskawek

-2/3 szklanki świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego

-1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%

-3 łyżki cukru pudru

-500 g serka mascarpone

-5 łyżek likieru pomarańczowego

-1 galaretka truskawkowa

Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. 

Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z dżemem truskawkowym.

Truskawki pokroić na plastry. 

Do serka mascarpone, dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Dodać do niej serek i wymieszać mikserem do połączenia składników. 

Dno blaszki wyłożyć wafelkami i polać połową konfitury z sokiem. 

Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. 

Na krem poukładać truskawki. Na truskawkach położyć wafelki i polać je resztą dżemu z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki.

Blaszkę wstawić do lodówki. 

Galaretkę roztopić w 300 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Trzeba koniecznie korzystać ze świeżych owoców truskawek, ponieważ sezon szybko mija na nie (na nasze polskie).

                                                      Bardzo polecam. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz