Uważam sezon na truskawki rozpoczęty, dlatego też jak najwięcej trzeba korzystać z tych wspaniałych owoców i piec wyśmienite desery.
Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawkami na wafelkach Dr Gerarda. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, do niego można wrzucić Draże Dr Gerarda (ciasto będzie nie spotykane). Charakteru doda likier i świeży sok z pomarańczy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Rodzina twierdzi, że jest to po prostu tiramisu w moim wydaniu😉
Składniki
-ok. 400 g wafelków Dr Gerarda
-800 g truskawek umytych i obranych
-1 i 1/4 szklanki dżemu z truskawek
-2/3 szklanki świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego
-1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-5 łyżek likieru pomarańczowego
-1 galaretka truskawkowa
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z dżemem truskawkowym.
Truskawki pokroić na plastry.
Do serka mascarpone, dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Dodać do niej serek i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dno blaszki wyłożyć wafelkami i polać połową konfitury z sokiem.
Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać.
Na krem poukładać truskawki. Na truskawkach położyć wafelki i polać je resztą dżemu z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki.
Blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretkę roztopić w 300 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Trzeba koniecznie korzystać ze świeżych owoców truskawek, ponieważ sezon szybko mija na nie (na nasze polskie).
Bardzo polecam. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz