środa, 25 maja 2022

Tłuszcze używane w cukiernictwie.

 Bardzo ważnym składnikiem w produkcji ciastkarsko-piekarskiej jest tłuszcz. Tłuszcz nadaje wypiekom odpowiedni smak i zapach oraz powoduje wilgotność i pulchność ciasta.
Do wypieków ciast i  ciasteczek najczęściej używanym tłuszczem przez gospodynie domowe jest masło, margaryny, olej oraz w niektórych przypadkach smalec. Natomiast w produkcji ciastkarskiej bardzo dużą rolę pełnią wszelkiego rodzaju tłuszcze pochodzenia roślinnego.  Bardzo groźnymi tłuszczami dla zdrowia człowieka są tłuszcze trans czyli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans inaczej izomery, które powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych.
Kolejnym szkodliwym tłuszczem używanym w produkcji ciastkarskiej jest olej palmowy.
Olej palmowy nieprzetworzony nie jest szkodliwy dla zdrowia człowieka, jednak po przetworzeniu do celów produkcyjnych jest bardzo szkodliwy. Dobrze, że coraz częściej zakłady cukiernicze odstępują od używania tłuszczów nienasyconych do produkcji swoich wyrobów.
Takim zakładem ciastkarskim znanym na całą Polskę i świat jest firma Dr Gerard, która już kilka lat  temu wyeliminowała ze swoich wyrobów tłuszcze nienasycone oraz ograniczyła użycie olejów palmowych w swoich wyrobach.  Polecam wszystkie ciastka Dr Gerarda, a w szczególności moje ulubione Rogaliki pudrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz