poniedziałek, 30 maja 2022

Kolorowy lukier.

 Gdy zbliżają się święta, albo jakieś uroczystości rodzinne zawsze z dziećmi przygotowujemy różne smakołyki. Dzieci przy tym zawsze mają dużo zabawy, bo najpierw wspólnie robimy ciasto potem dzieci wykrawają ciasteczka i je pieczemy, a po upieczeniu i wystudzeniu to je ozdabiamy. Robimy kolorowy lukier dodając do lukru gotowe kolorowe barwniki.  Na pewno dużo zdrowsze będzie gdy zamiast sztucznych barwników dodamy naturalne barwniki. Aby otrzymać lukier koloru czerwonego to dodajmy  sok z aronii lub wiśni, albo  buraka tylko nie za dużo, żeby lukier nie miał smaku buraka, natomiast jeśli chcemy otrzymać lukier koloru pomarańczowego to zamiast wody wystarczy  wlać sok z marchewki lub pomarańcza.  Kolor zielony otrzymamy gdy zetrzemy awokado i dodamy do lukru, albo  np. miksując liście szpinaku i zamiast wody dodamy je do lukru.  Do przygotowania lukru potrzebujemy szklankę cukru pudru,  2-3 łyżki wody lub soku z cytryny i jakiś barwnik naturalny, albo spożywczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz