Wiadomą rzeczą jest, że właśnie od tego jakiego tłuszczu dodamy, to zależy smak, kruchość czy wilgotność ciastek.
Dawniej głównym tłuszczem używanym do wypieku ciastek było masło i smalec. Jednakże tłuszcze wraz z rozwojem łuszcze te zostały zastępowane margaryną i tłuszczami roślinnymi.
Wybierając tłuszcz do wypieku powinniśmy wybierać jak najlepszą jakość, bo to gwarantuje nam smak naszego wypieku.
Masło które powinno mieć jak najwyższą zwartość % tłuszczu. Masłoń to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który jest otrzymywany ze śmietany i jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe.
Najczęściej właśnie masło powinniśmy wybierać do wypieku ciastek właśnie ze względu na smak.
Kiedy chcemy piec ciastaka kruche, to musimy użyć dobrze schłodzonego masła.
Margaryna to źródło nienasyconych kwasów, dlatego też osoby dbające o loinię właśnie ten rodzaj tłuszczu wybierają do wypieku.
Wybierając margarynę musimy pamiętać by była przeznaczona do pieczenia.
Ciasto z zastosowaniem margaryny znacznie łatwiej się wyrabia ze względu na twardość margaryny.
W przepisach masło zastępujemy w stosunku 1 do 1,
Natomiast jeśli masło chcemy zastąpić olejem to za każde 100 g masła -dodajemy 4-5 łyżek oleju.
Trzeba pamiętać, że ciastka pieczone z dodatkiem oleju są bardziej wilgotne i cięższe.
Kiedy chcemy mieć dobry smak ciastek to powinniśmy wybrać przede wszystkim masło, które wygrywa znacznie z innymi tłuszczami.
Natomiast kiedy nie chcemy sobie głowy zawracać problemami pieczenia ciasteczek, to polecam pyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które są produkowane przez dbającą o jakość swoich wypieków, a jest to znana firma Dr Gerard.
Dr Gerard ma w swojej ofercie zarówno ciastka kruche, markizy, biszkopt, pierniki i wiele pysznych słodkości.
Każdy amant słodyczy znajdzie dla siebie coś interesującego, są nawet takie słodkości jak Rogaliki pudrowane -wyśmienity dodatek do porannej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz