Takie smakołyki jak sernik, to tylko w Dzień Mamy można skosztować. Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny. Truskawki nadają łagodnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałowymi. Ciasteczka od Dr Gerarda na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego.
Podwieczorek z całą moją rodziną w ogrodzie, do tego gorąca kawa i wilgotny sernik z truskawkami..... wymarzony deser.
Składniki
-180 g pokruszonych ciasteczek50 g cukru Dr Gerarda
-50 g roztopionego masła
-1 kg zmielonego twarogu
-4 jajka
-160 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka aromatu migdałowego
-2 łyżki likieru Amaretto
-100 g podprażonych płatków migdałowych
-500 g truskawek + 50 g cukru
Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki. Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i gotujemy, co chwilę mieszają, do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy, tworząc fantazyjne wzory. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypujemy sernik płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz