piątek, 20 maja 2022
Luker do ciast i ciasteczek
Lukier do ciast i ciasteczek
Lukier to polewa z roztopionego cukru używana głównie do ozdabiania różnych wypieków cukierniczych. W firmie Dr Gerarda lukier jest używany na szeroką skalę. Zwłaszcza do ozdabiania pierników tych ręcznie robionych. Ciasteczka , aby zachowały nie banalny wygląd estetyczny muszą zostać odpowiednio udekorowane. Właśnie lukier jest podstawą dekoracji wszelkich ciasteczek. Istnieje kilka rodzajów lukru, między innymi jest lukier królewski, glazurujący i plastyczny. Każdy z nich posiada inne cechy. Jak produkuje się poszczególne typy lukru? Jaka jest historia tego pół produktu? stał się popularny już w osiemnastym wieku. Od tego czasu cukiernicy i piekarze chętnie wykorzystują go w swoich wyrobach. Lukier bez problemowo barwi się na inne barwy, co pozwala uzyskać fantazyjne i estetyczne efekty. Lukier królewski powstaje z cukru pudru i ubitych białek jaj. Charakteryzuje się on szybkim wysychaniem. Przydaje się do wypieków na dużą skalę. Stosuje się go do dekorowania ciastek i wytwarzania figurek i kwiatków. Lukier glazurujący, stanowi płynny roztwór będący połączeniem cukru pudru z określoną cieczą czyli wodą, mlekiem, sokiem z cytryny lub pomarańczy. Glazura stanowi wykończenie wyrobów cukierniczych, jej powierzchnię można bez problemu posypać wiórkami kokosowymi czy kolorowymi posypkami. I tu firma Dr Gerarda również do swoich wyrobów wykorzystuje taki lukier do bardzo popularnych ciasteczek lukrowanych. Natomiast lukier plastyczny ma postać gęstej substancji, który służy do wykonania jadalnych elementów dekoracji. Podczas jedzenia jest on miękki i elastyczny. Przydaje się do zdobienia tortów w stylu Angielskim.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz