środa, 25 maja 2022

Rodzaje tłuszczy do pieczenia ciastek

Rodzaje tłuszczy do pieczenia ciastek Jak na pewno wiecie rodzaj dodanego tłuszczu do ciastek ma ogromne znaczenie, to właśnie od niego zależy plastyczność surowego ciasta, po upieczeniu ich smak i kruchość , a także to jak długo ciasta zachowują swoją świeżość. Kiedyś do wypieków używało się masła i smalcu. Masło to tłuszcz zwierzęcy , robi się je ze śmietany i dlatego jest ono bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na smak jest najczęściej wybieranym produktem do wypiekania ciasteczek. Jeśli się na nie decydujemy to powinno być jak najlepszej jakości, z najwyższą zawartością tłuszczu i co najważniejsze musi być mocno schłodzone. Firma Dr Gerarda właśnie w ten sposób tworzy kruche pyszne ciasteczka. Jeśli chodzi o dodawanie margaryny do wypieków ciastek to zdecydowanie musi być ta przeznaczona do pieczenia. Z dodatkiem margaryny jest łatwiej wyrobić ciasto, ponieważ jest ona twardsza niż masło. A i tu jest bardzo ważny wybór dobrej jakości margaryny, większość z nich zwyczajnie jest wyczuwalna w smaku ciastek po ich upieczeniu. Olejem można w prosty sposób zastąpić masło lub margarynę. Na każde sto gram masła potrzebne jest cztery do pięciu łyżek oleju. Jednak ten rodzaj tłuszczu stanowczo wpływa na plastyczność ciasta podczas formowania. Jest ono ciężkie i bardziej wilgotne, przez co trudniej uformować ciasteczka. Olejem kokosowym również można się posłużyć. Po wymieszaniu składników ciastek z olejem kokosowym ciasto jest plastyczne a po upieczeniu długo zachowuje swoją świeżość. Moje spostrzeżenia to takie że zdecydowanie wygrywa masło, na drugim miejscu olej słonecznikowy i kokosowy , a na końcu margaryna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz