Placek budyniowy z konfiturą rabarbarową.
Wykorzystując sezonowe owoce, możemy
przygotować fantastyczny deser na „Dzień Matki”. Smaczny o lekko kwaskowym
smaku jest wprost rozchwytywany przez gości. Duma gospodyni spotkania przygotowana
jest na markizach od Dr Gerarda. Niejednokrotnie desery na bazie słodyczy od Dr
Gerarda cieszyły się wyjątkową popularnością. Oczywiście jak każdy lubię
chrupać niewielkie draże w polewie czekoladowej, smaczne wafelki pryncypałki i
wiele innych produktów doskonale znanego producenta. Tym razem zachęcam do
odrobiny wysiłku i przygotowanie słodkiej niespodzianki dla naszych mam.
Przepis na konfiturę rabarbarową:
1kg rabarbaru oczyszczonego kroimy w dwucentymetrowe
kawałki. Sporządzamy syrop z ¾ szklanki wody i 1kg cukru. Kiedy syrop zakipi
dodajemy rabarbar. Niech się gotuje do ponownego zakipienia. Zdejmujemy z
ognia. Następnego dnia na małym ogniu
znowu doprowadzamy do wrzenia. Niech się tak gotuje przez 15/20 minut
Zdejmujemy tworzącą się podczas gotowania piankę. Konfitura jest gotowa.
Doskonała do różnych deserów i do łasuchowania.
Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z konfiturą rabarbarową:
Składniki
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5l mleka + 2 łyżki cukru do ugotowania budyniu
- ½ opakowania żelatyny spożywczej
- Konfitura rabarbarowa
Sposób
przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W
osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie
dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do
wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej
prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy
masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godz. (aż masa budyniowa się
zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą konfitury.
Sugestia - z draży od Dr Gerarda możemy na wierzchu
ułożyć serduszko lub napis. Powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz