Ostatnio odwiedził nas znajomy z Anglii. Tak podczas spędzania czasu wolnego w ogrodzie, przy pysznej kawie i słodyczach Dr Gerarda draży i rogalikach pudrowanych, opowiedział, że w Anglii bardzo popularny jest deser Crumble. Opisał, że jest to fantastyczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który podbił podniebienia Europejczyków - zwłaszcza Brytyjczyków. Polega na upieczeniu owoców (najlepiej sezonowych) z warstwą kruszonki na wierzchu. Jest prosty, szybki, apetycznie wygląda i bosko smakuje.
Mi osobiście z opisu przypomnia naszą polską kruszonkę, :-).
Przygotowanie jest też bardzo łatwe i nie sprawi problemów nikomu.
Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się wszystkie owoce – jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, truskawki... Tylko od naszej fantazji zależy, co wybierzemy. Jesienią i zimą jednak najlepiej smakuje crumble ze śliwkami lub jabłkami z cynamonem.
Aby zrobić crumble, potrzebujemy ulubionych owoców (np. 2 jabłkek i 10 śliwek) oraz składników na kruszonkę: 100 g mąki, 100 g cukru, 1 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczki cynamonu, szczypty imbiru oraz 100 g zimnego masła.
Owoce drylujemy i kroimy na części. Układamy na dnie naczynia. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i zagniatamy, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Przygotowanym ciastem posypujemy owoce i pieczemy wszystko w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
Takie Crumble i wafalki pryncypałki i kawa w ogrodzie smakuje inaczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz