wtorek, 31 maja 2022

Cudowny, łatwy, pyszny musicie spróbować.

 

Super przepis na pochmurne popołudnie,

jak widać koniec maja nie rozpieszcza nas pogodowo, zamiast cieszyć się słonecznymi dniami, jesteśmy skazani na deszczowe chwile. Ale całe szczęście można się rozchmurzyć słodyczami Dr Gerarda rogalikami pudrowanymi czy wafelkami pryncypałkami.


Składniki

(Przepis na formę o średnicy 28 cm)

Spód:

  • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 250 g „Malti Keks”

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 2 łyżki kakao

Mus czekoladowy z „Malti keks”:

  • 200g gorzkiej czekolady

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

  • 50 g masła lub oleju kokosowego

  • 250 g „Malti Keks”

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 3 łyżki cukru pudru

  • Szczypta płatków soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:

Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży, oraz kolorowe draże od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz