niedziela, 22 maja 2022

Na działce

 

         Ubiegły weekend był idealny na spotkanie z przyjaciółmi na działce. Pogoda dopisała, grono przyjaciół było chętne na takie zorganizowane na świeżym powietrzu wspólne grilowanie. Było to nasze pierwsze w tym sezonie działkowym spotkanie. 

Każdy miał za zadanie przygotowanie jakiegoś posiłku, tak by podzielić się obowiązkami i nie spędzić całego dnia w kuchni. 

My z mężem postanowiliśmy przygotować naszą słynną karkówkę z pieczonymi pomidorami. Ja zajęłam się krojeniem oraz przygotowaniem składników, a mój mąż marynatą, która jest tak ważnym składnikiem tego dania. Bardzo szybko i sprawnie poszło nam przygotowanie tego posiłku i z tego względu postanowiłam jeszcze przygotować sernik na zimno z użyciem ciastek Dr Gerarda. Super łatwy przepis, a sernik to niebo w "gębie". Serdecznie Wam polecam i dodaje przepis tak by więcej osób mogło z niego skorzystać. 

Składniki sernika na zimno

- 500 g białego sera

- 2 lub 3 galaretki

- 1 szklanka cukru pudru

- 120 g masła

- zapach migdałowy

- 3 jajka

- 2 paczki ulubionych ciastek Dr Gerarda

- 300 g świeżych truskawek

Przygotowanie

Jajka myję i przelewam wrzątkiem, aby odkazić skorupki.

Ser mielę w maszynce lub kupuję potrójnie mielony.

Jedną galaretkę rozpuszczam w 100-150 ml wody. Studzę.

Cukier ucieram z masłem. Ciągle ucierając mikserem dodaję 3 żółtka, po chwili, ser łyżka po łyżce, a następnie galaretkę nadal ucieram mikserem.

Ubijam białka na sztywną pianę.

Do masy serowej dodaję białka oraz zapach i mieszam delikatnie, ale bardzo dokładnie. 

Tortownicę o średnicy 22 cm smaruję masłem. Na dno tortownicy wykładam pokruszone ciasteczka Dr Gerarda. Wylewam masę serową i wstawiam do lodówki minimum na 3-4 godziny.

Gdy masa tężeje, rozpuszczam drugą galaretkę lub dwie galaretki (zależnie od wielkości owoców, tak aby były przykryte) w odpowiedniej ilości wrzącej wody. Mieszam i zostawiam do przestudzenia. 

Na serniku układam owoce i zalewam tężejącą galaretką. Sernik wstawiam do lodówki do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz