Ubiegły weekend był idealny na spotkanie z przyjaciółmi na działce. Pogoda dopisała, grono przyjaciół było chętne na takie zorganizowane na świeżym powietrzu wspólne grilowanie. Było to nasze pierwsze w tym sezonie działkowym spotkanie.
Każdy miał za zadanie przygotowanie jakiegoś posiłku, tak by podzielić się obowiązkami i nie spędzić całego dnia w kuchni.
My z mężem postanowiliśmy przygotować naszą słynną karkówkę z pieczonymi pomidorami. Ja zajęłam się krojeniem oraz przygotowaniem składników, a mój mąż marynatą, która jest tak ważnym składnikiem tego dania. Bardzo szybko i sprawnie poszło nam przygotowanie tego posiłku i z tego względu postanowiłam jeszcze przygotować sernik na zimno z użyciem ciastek Dr Gerarda. Super łatwy przepis, a sernik to niebo w "gębie". Serdecznie Wam polecam i dodaje przepis tak by więcej osób mogło z niego skorzystać.
Składniki sernika na zimno
- 500 g białego sera
- 2 lub 3 galaretki
- 1 szklanka cukru pudru
- 120 g masła
- zapach migdałowy
- 3 jajka
- 2 paczki ulubionych ciastek Dr Gerarda
- 300 g świeżych truskawek
Przygotowanie
Jajka myję i przelewam wrzątkiem, aby odkazić skorupki.
Ser mielę w maszynce lub kupuję potrójnie mielony.
Jedną galaretkę rozpuszczam w 100-150 ml wody. Studzę.
Cukier ucieram z masłem. Ciągle ucierając mikserem dodaję 3 żółtka, po chwili, ser łyżka po łyżce, a następnie galaretkę nadal ucieram mikserem.
Ubijam białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodaję białka oraz zapach i mieszam delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Tortownicę o średnicy 22 cm smaruję masłem. Na dno tortownicy wykładam pokruszone ciasteczka Dr Gerarda. Wylewam masę serową i wstawiam do lodówki minimum na 3-4 godziny.
Gdy masa tężeje, rozpuszczam drugą galaretkę lub dwie galaretki (zależnie od wielkości owoców, tak aby były przykryte) w odpowiedniej ilości wrzącej wody. Mieszam i zostawiam do przestudzenia.
Na serniku układam owoce i zalewam tężejącą galaretką. Sernik wstawiam do lodówki do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz