Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 jajko
-60 g margaryny
-1,5 łyżki miodu
-1 łyżeczka sody
Krem kawowy
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki kawy cappuccino
-2 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-1/4 szklanki wody
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 jajko
-60 g margaryny
-1,5 łyżki miodu
-1 łyżeczka sody
Krem kawowy
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki kawy cappuccino
-2 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-1/4 szklanki wody
Krem budyniowy
-2 budynie śmietankowe z cukrem
-3 szklanki mleka
-200 g masła lub margaryny
-2 budynie śmietankowe z cukrem
-3 szklanki mleka
-200 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-100 g czekolady mlecznej
-słone krakersy od Dr Gerard opakowanie
-400 g masy kajmakowej
-100 g posiekanych orzechów włoskich
-100 g czekolady mlecznej
-słone krakersy od Dr Gerard opakowanie
-400 g masy kajmakowej
-100 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę przesiewam z sodą, wbijam jajko, dodaję margarynę, cukier oraz miód i zagniatam ciasto. Wylepiam dno blaszki (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Krem kawowy: żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej, śmietankę ubijam z cukrem, dodaję serek mascarpone oraz kawę cappuccino i żelatynę. Krem budyniowy: dwie szklanki mleka gotuję, a w pozostałym mleku mieszam budyń. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i gotuję ciągle mieszając. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, dodaję porcjami zimny budyń i ucieram na gładki krem. Na ciasto wykładam krem kawowy, który posypuję startą czekoladą, następnie wykładam krem budyniowy i rozkładam słone krakersy od Dr Gerarda. Masę kajmakową podgrzewam i wykładam na słone krakersy. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słone krakersy od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i zyczę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz