środa, 21 września 2022
„Wrześniowe bogactwo sadów i ogrodów”
Tak na dobrą sprawę, to tylko lato i jesień obfituje w bogaty asortyment owoców i warzyw, ale wrzesień pod tym względem jest szczególny. Szeroki asortyment przeróżnych gatunków śliwek, jabłek, gruszek, wczesne odmiany winorośli, Jeżyna i powtarzające odmiany truskawek i malin. Niesamowite bogactwo witamin i minerałów, które może być aplikowane do organizmu na różne sposoby. Jednym z wielu i zarazem najprostszym jest spożycie świeżego owocu, bo pozostałe metody są inwazyjne dla owocu i w niewielkim stopniu obniżają przydatność spożywczą. Skoro mieszkamy w takim klimacie, w jakim mieszkamy i raptem przez 4 do 6 miesięcy możemy cieszyć się świeżymi krajowymi owocami, to na pozostałe miesiące roku przerabiamy na kompoty, soki, dżemy, powidła, mrożonki, susz, nalewki itd. żeby móc dalej cieszyć się, choćby namiastką owoców. Pomysłowość ludzka nie zna granic w kwestii wykorzystania owoców, a możemy zrobić z nimi więcej, niż nam się wydaje. Największym polem do popisu jest przemysł cukierniczy, który to na różne sposoby wykorzystuje owoce pod różną postacią jak np. galaretki, musy, dżemy, marmolady, soki itd. Dr Gerard również może poszczycić się wykorzystaniem przetworzonych owoców w swoich Słodkich produktach, jak, choćby: Pałeczki kremowo-morelowe, Kremówka śmietankowo-morelowa, Pasja wiśniowa i wiele innych Słodkich i słonych pyszności. Przetworzone owoce bardzo wdzięcznie prezentują się w ciastach i deserach, także na dobrą sprawę przez okrągły rok możemy cieszyć się z dobrodziejstwa owoców i jedzmy je jak najczęściej szczególnie świeże.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz