Dziś jeden z ostatnich ciepłych dni września, dlatego postanowiliśmy wybrać się na ostatni piknik do Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku który znajduje się w naszym mieście. Spakowaliśmy koc, prowiant czyli słone krakersy, herbatniki Animals, ciastka Mafijne Lemon wszystko od dr Gerarda, nie mogło zabraknąć również Termosu z gorącą herbatą oraz przekąsek które sama przygotowałam. Tym razem zdecydowałam się na owocowe przekąski czyli „Zapiekane owoce z Pierniczkami”
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- cynamon
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do
warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.
Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem,
odrobinę masła i pokruszone pierniczki.
Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.
Oraz „Crumble z jesiennych owoców z ciasteczkami wit’AM”.
SKŁADNIKI:
- Kruche Rogaliki z cukrem pudrem dr Gerard
- Ciasteczka wit’AM musli śliwki czekolada dr Gerard
- brzoskwinie, morele, śliwki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 kostki masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Owoce przekroić na pół, usunąć z nich pestki i podsmażyć na połowie masła z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy owoce puszczą sok, zdjąć z ognia i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Ciasteczka wraz z resztą masła zmiksować (delikatnie, tak by pozostały większe kawałki). Masę ciasteczkową wyłożyć na owoce. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Podawać z bitą śmietaną.
Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Przekąski były pyszne a dzień bardzo miły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz