piątek, 30 września 2022

Ostatni letni piknik

    Dziś jeden z ostatnich ciepłych dni września, dlatego postanowiliśmy wybrać się na ostatni piknik do Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku który znajduje się w naszym mieście. Spakowaliśmy koc, prowiant czyli słone krakersy, herbatniki Animals, ciastka Mafijne Lemon wszystko od dr Gerarda, nie mogło zabraknąć również Termosu z gorącą herbatą oraz przekąsek które sama przygotowałam. Tym razem zdecydowałam się na owocowe przekąski czyli „Zapiekane owoce z Pierniczkami”

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.

Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem, odrobinę masła i pokruszone pierniczki.

Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.

 

Oraz „Crumble z jesiennych owoców z ciasteczkami wit’AM”.

SKŁADNIKI:

  • Kruche Rogaliki z cukrem pudrem dr Gerard
  • Ciasteczka wit’AM musli śliwki czekolada dr Gerard
  • brzoskwinie, morele, śliwki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 kostki masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Owoce przekroić na pół, usunąć z nich pestki i podsmażyć na połowie masła z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy owoce puszczą sok, zdjąć z ognia i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Ciasteczka wraz z resztą masła zmiksować (delikatnie, tak by pozostały większe kawałki). Masę ciasteczkową wyłożyć na owoce. Piec 35 minut w 180 stopniach.

Podawać z bitą śmietaną.

 

Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda. Przekąski były pyszne a dzień bardzo miły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz