Biszkopt
-3 jajka
-3 jajka
-1/4 szklanki cukru
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
Masa kawowa
-2,5 łyżki żelatyny
-125 ml wrzątku
-750 ml śmietanki 30%
-8 łyżek kawy cappuccino
-2,5 łyżki żelatyny
-125 ml wrzątku
-750 ml śmietanki 30%
-8 łyżek kawy cappuccino
Krem budyniowy
-750 ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-łyżka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-cukier wanilinowy
-200 g masła lub margaryny
-750 ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-łyżka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-cukier wanilinowy
-200 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-herbatniki Animals od Dr Gerard z polewą kakaową 80 g
-płatki migdałowe lub starta czekolada
Sposób przygotowania: krem budyniowy: z podanych składników (oprócz masła) gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia. Biszkopt: żółtka oddzielam od białek, ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję, dodaję żółtka i miksuję. Dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i mieszam. Przekładam do blaszki (około 24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 20 minut. Masa kawowa: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, mieszam i zostawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam z pudrem, dodaję masę kawową i miksuję. Nadal miksując dodaję żelatynę i miksuję do połączenia. Na biszkopt wykładam masę kawową, rozkładam herbatniki Animals od Dr Gerard z polewą kakaową (polewą do góry) i schładzam w lodówce. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami wystudzony budyń. Krem wykładam na herbatniki Animals. Wierzch posypuję uprażonymi płatkami migdałami lub startą czekoladą. Do przygotowania tego i każdego innego ciasta wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem produkty od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!
-herbatniki Animals od Dr Gerard z polewą kakaową 80 g
-płatki migdałowe lub starta czekolada
Sposób przygotowania: krem budyniowy: z podanych składników (oprócz masła) gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia. Biszkopt: żółtka oddzielam od białek, ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję, dodaję żółtka i miksuję. Dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i mieszam. Przekładam do blaszki (około 24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 20 minut. Masa kawowa: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, mieszam i zostawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam z pudrem, dodaję masę kawową i miksuję. Nadal miksując dodaję żelatynę i miksuję do połączenia. Na biszkopt wykładam masę kawową, rozkładam herbatniki Animals od Dr Gerard z polewą kakaową (polewą do góry) i schładzam w lodówce. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami wystudzony budyń. Krem wykładam na herbatniki Animals. Wierzch posypuję uprażonymi płatkami migdałami lub startą czekoladą. Do przygotowania tego i każdego innego ciasta wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem produkty od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz