piątek, 30 września 2022

Roczek drugiej wnuczki

    Dziś świętowaliśmy roczek naszej drugiej wnuczki. Czas tak szybko leci. Całą rodziną spotkaliśmy się w restauracji aby wspólnie świętować urodzinki. Po całej uroczystości wszyscy pojechaliśmy do domu córki, poprosiła mnie wcześniej abym przygotowała jakieś przekąski dla starszych dzieci. Przygotowałam „Kolorowe patyczki z mixem Rurek Waflowych”.

SKŁADNIKI:

  • Miks Rurek Waflowych dr Gerard (np. Rurki Waflowe Zebra, Śmietankowe, Kokosowe, Orzechowe, Mleczna Czekolada)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka soku z buraka
  • opcjonalnie kolorowe posypki
  • kruszone orzechy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W osobnych kąpielach wodnych rozpuścić czekolady. Do każdej dodać po połowie masła i mieszać trzepaczką do chwili dokładnego połączenia składników.

Do rozpuszczonej białej czekolady dodać sok z buraka, by otrzymać piękny, czerwony kolor i tuż po rozpuszczeniu przestać podgrzewać, ponieważ stwardnieje.

W gotowych masach czekoladowych maczać rurki do 1/2 ich długości i zanim stężeją, obsypać kolorowymi posypkami lub orzechami i odstawić w szklance do zastygnięcia.

 

Oraz "Czekoladowe koszyczki z kolorowym kremem".

SKŁADNIKI:

  • 150 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • ciasteczka Zwierzaki dr Gerard

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do foremek i schłodzić, w tym czasie ubić śmietanę na końcu dodając cukier puder oraz barwnik spożywczy. Wyjąć foremki z lodówki, delikatnie wyciągnąć czekoladowe odlewy. Koszyczki ozdobić ubitą kolorową śmietaną oraz ciasteczkami Zwierzakami.

 

Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej nr Gerarda. Dzieci były zachwycone i zajadały się słodkościami. To był wspaniały dzień, wnuczka dostała mnóstwo prezentów, biegała, śmiała się i była bardzo szczęśliwa. Z wielką radością patrzymy jak nasze wnuczki rosną, zmieniają się i rozwijają z dnia na dzień.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz