Na deser przygotowałam biszkopt kakaowy z dżemem, kremem budyniowym, ciastkami z podwójnym kremem i czekoladą. Chcecie spróbować wyjątkowego zestawienia smaków? Oto potrzebne składniki:
Kakaowy biszkopt
-3 jajka
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-3 łyżki oleju
-pół łyżki octu
-3/4 szklanki mąki
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-niepełna łyżka kakao
-3 łyżki oleju
-pół łyżki octu
-3/4 szklanki mąki
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-niepełna łyżka kakao
Krem budyniowy
-200 g masła lub margaryny
-1 l mleka
-1 szklanka cukru
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy
Dodatkowo
-dżem z czarnej porzeczki
-ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerard 216 g
-czekolada gorzka 3-4 kostki
Sposób przygotowania: kakaowy biszkopt: żółtka oddzielam od białek i ubijam z cukrem, dodaję po żółtku, ubijając dalej dodaję olej i ocet, a następnie przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylewam na formę (24/24 cm) i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy: z mleka odlewam szklankę mleka, a pozostałe mleko gotuję z cukrem. Mąki mieszam z odlanym mlekiem i wlewam na gotujące się mleko. Mieszając gotuję do zgęstnienia, a następnie odkładam do wystudzenia. Zimny budyń miksuję z masłem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Biszkopt smaruję dżemem, wykładam mniejszą część kremu, układam ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda (dzielę na mniejsze kawałki) i nakładam resztę kremu. Wierzch posypuję startą czekoladą. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Ciacho idealne na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystałam ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
-ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerard 216 g
-czekolada gorzka 3-4 kostki
Sposób przygotowania: kakaowy biszkopt: żółtka oddzielam od białek i ubijam z cukrem, dodaję po żółtku, ubijając dalej dodaję olej i ocet, a następnie przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylewam na formę (24/24 cm) i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy: z mleka odlewam szklankę mleka, a pozostałe mleko gotuję z cukrem. Mąki mieszam z odlanym mlekiem i wlewam na gotujące się mleko. Mieszając gotuję do zgęstnienia, a następnie odkładam do wystudzenia. Zimny budyń miksuję z masłem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Biszkopt smaruję dżemem, wykładam mniejszą część kremu, układam ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda (dzielę na mniejsze kawałki) i nakładam resztę kremu. Wierzch posypuję startą czekoladą. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Ciacho idealne na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystałam ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz