W nawiązaniu do poprzedniego posta dodam Wam przepis na pyszne ciasto cytrusowe, przepis jest dość prosty i szybki do przygotowania. Wyśmienicie pasuje do kawki przy słodyczach Dr Gerarda można zajadać z krakersami słonymi , moje wnuki lubią także maczać w tym herbatniki Animals. Składniki proste szybko i łatwo dostępne.
Składniki:
260 g białek z jajek ( około 7 jajek)
200 g cukru
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Skórka otarta z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
4-5 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając mikserem, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy zrobi nam się lśniąca piana dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, ostudzone masło.
Teraz przyszedł czas na mąkę i proszek do pieczenia (połączmy sobie proszek z mąką). Małymi porcjami dodajemy do masy i delikatnie ręcznie mieszamy. Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy do niej naszą masę i pieczemy około 40-45 min w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Na koniec robimy lukier. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, możemy dodać trochę soku z cytryny, wtedy będzie fajnie kwaskowaty i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając dodajmy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby lukier był płynny i dał się łatwo rozprowadzić po cieście. Ciasto możemy udekorować skórką z pomarańczy." Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami, takimi jak ciastka Mafijne Lemon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz