piątek, 30 września 2022

„Na rozgrzewkę nie tylko ćwiczenia”

Od czasów, kiedy odkrywano przyprawy, a przede wszystkim ich zalety i walory spożywcze, to na przełomie stuleci odkrywano wiele innych nieodkrytych wcześniej wartości zdrowotnych wielu przypraw. Szeroka gama przypraw, takich jak: imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i wiele innych mniej znanych potrafią w kuchni uczynić cuda. W dosłownym tego słowa znaczeniu wyżej wspomniane przyprawy dodają potrawom niepowtarzalnego smaku, wyrazistości i egzotycznej jakości. Jeśli chodzi o drugi dział kuchni, to chyba najbardziej przyjazny podniebieniu, jakim jest cukiernictwo, bo właśnie w tej dziedzinie wspomniane przyprawy grają bardzo ważną rolę. Podstawową zasadą stosowania przypraw jest odpowiedzialne dozowanie do potraw i wypieków, ponieważ mogą zepsuć smak potraw. Dr Gerard jako renomowany specjalista w branży cukierniczej doskonale zna się na przyprawach, a już na pewno na odpowiedniej aplikacji do Słodkich produktów, jakie w swojej ofercie posiada np. ciastka kruche Cookie Man, ciasteczka korzenne Imbir&Cynamon, pierniczki Krakowskie i wiele innych Słodkich pyszności. Dr Gerard w prawie trzydziestoletniej praktyce na polskim rynku cukierniczym wprowadził do sprzedaży ponad 200 Słodkich, Słonych i Fit produktów, więc jest, w czym wybierać. Bez względu na to w jaki sposób dozujemy do organizmu przyprawy korzenne, to musimy mieć tego świadomość, że są przyprawami Prozdrowotnymi tzn. posiadają właściwości: bakteriobójcze, bakteriostatyczne i antyoksydacyjne. Przyprawy korzenne działają rozgrzewająco i za razem przeciwgorączkowo na organizm, poprawiają trawienie, krążenie również przyspiesza przemianę materii co w gruncie rzeczy sprzyja procesowi odchudzania. Bardzo istotną informacją w przypadku przypraw korzennych jest, to że powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, a na dodatek w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoje właściwości smakowe i zdrowotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz