Zeszły tydzień upłynął mi na robieniu różnych przetworów na zimę. Powiem tak, bardzo lubię jesień, ponieważ jest dużo dojrzewających owoców i warzyw, z których można wyczarować mnóstwo różnych smakołyków na zimę. Na początku tygodnia robiłam przecier pomidorowy, sok z aronii i mus z jabłek do szarlotki. Natomiast wczoraj wzięłam się za przetwory ze śliwek. Moje dzieci uwielbiają nutellę ze śliwek zrobioną w domu. Z nutellą jedzą naleśniki, racuchy, często kanapki, a wczoraj to nawet ciastka Animals Dr Gerarda smarowali nutellą i się nimi zajadali.
Przepis na domową nutellę jest bardzo prosty. Ja zrobiłam z jednej porcji i wyszło mi 10 malutkich słoiczków po przecierach pomidorowych.
Potrzebujemy:
3 kg śliwek węgierek bez pestek
2 szklanki cukru, można dać mniej jeśli śliwki są bardzo słodkie
cukier waniliowy
tabliczka mocno gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie
Wypestkowane śliwki mielimy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Ustawiamy na nie mocnym ogniu i odparowujemy często mieszając, żeby nie przywarło. Gdy widzimy, że nasza masa śliwkowa zaczyna gęstnieć dodajemy cukier, cukier waniliowy, pokruszoną gorzką czekoladę i kakao często mieszając. Cały proces może trwać około trzech godzin. Gdy mamy dosyć gęstą masę, gorącą przekładamy do słoików i układamy je do góry dnem przykrywając kocem. Pod kocem trzymamy aż do całkowitego wystudzenia słoików. Spróbujcie tego przepisu jest wypróbowany od kilku lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz