Jesteście znudzeni kanapkami na śniadanie i szukacie pomysłu na coś pysznego? Ja mam dwie świetne propozycje, które bardzo często staram się powtarzać, a przepisy na nie znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Pierwszą propozycją jest „Domowa pieczona granola z wit’Am”.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- po 1 garści: orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, żurawiny, słonecznika i innych ulubionych bakalii
- 2 łyżki miodu rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 paczuszki ciasteczek wit’Am dr Gerard (musli mleko czekolada)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasteczka wit’Am pokruszyć na większe kawałki.
Przygotować formę do pieczenia, wyłożoną papierem, wszystkie
składniki dokładnie wymieszać piec w temp.170 stopni przez 40 minut od czasu do
czasu mieszając, aż się zezłoci. (granola po upieczeniu będzie miękka, trzeba
poczekać aż wystygnie)
Granolę podawać z jogurtem, mlekiem lub maślanką, można
wkroić świeże owoce.
Drugą propozycją jest „Śniadaniowy jogurt z granolą z
ciasteczek wit’AM”.
SKŁADNIKI:
- Ciasteczka wit’AM musli jabłka rodzynki dr Gerard
- gęsty jogurt naturalny
- maliny, jagody, truskawki lub inne ulubione owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Owoce dokładnie umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasteczka pokruszyć (nie musi być drobno). Do wysokiej szklanki wsypać warstwę
ciasteczek (ok. 1 cm), dodać warstwę owoców i warstwę jogurtu naturalnego (ok.
1 cm). Powtarzać aż do wypełnienia całej szklanki (ostatnią warstwą powinny być
owoce).
A wy co byście wybrali? Mój mąż jest wielkim fanem śniadaniowego
jogurtu z granolą i ciasteczkami wit’AM, uwielbia go i mógł by go jeść codziennie.
Ja natomiast zdecydowanie wolę domową pieczoną granolę z wit’AM. Koniecznie
trzeba spróbować obu tych pyszności aby zdecydować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz