Ciasto
-1 szklanka mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-pół szklanki oleju
-pół szklanki mleka
-1 jajko
-1 łyżka kakao
-2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
-1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki lub ulubionego
-pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-pół szklanki oleju
-pół szklanki mleka
-1 jajko
-1 łyżka kakao
-2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
-1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki lub ulubionego
-pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
-2 opakowania budyniu waniliowego
-3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-3/4 l mleka
-1,5 kostki margaryny
-4 łyżki cukru pudru
-2 opakowania budyniu waniliowego
-3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-3/4 l mleka
-1,5 kostki margaryny
-4 łyżki cukru pudru
-3 szklanki prażonych jabłek
-1 galaretka wiśniowa
-1 łyżka żelatyny
-1 szklanka wrzącej wody
Dodatkowo
-ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerard opakowanie 216 g
-2 galaretki wiśniowe
-3 szklanki wrzącej wody
-2 galaretki wiśniowe
-3 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto miksuję na jednolitą masę, przekładam do blaszki (24/24 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Masa orzechowa: zalewam orzechy połową gorącego mleka i odstawiam. Na reszcie mleka gotuję budyń. Gdy masa budyniowa zgęstnieje dodaję orzechy zalane mlekiem, mieszam i gotuję przez chwilę. Margarynę ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję porcjami wystudzony budyń orzechowy i ucieram do połączenia. Gotową masę orzechową wykładam na ciasto, rozkładam ciastka Mafijne Lemon (pokrojone na mniejsze kawałki). Masa jabłkowa: galaretkę mieszam z żelatyną, zalewam wrzątkiem, dodaję do jabłek, mieszam i studzę. Tężejącą masę wykładam na ciastka Mafijne Lemon. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na masę jabłkową. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam ciastka Mafijne Lemon od Dr Gerarda, ponieważ są pyszne i tak powstał wspaniały deser, doskonały na rodzinne spotkania. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz