W pierwszy weekend września na wiosce obok naszego miasta było organizowane święto śliwki. Wraz z mężem bardzo lubimy to święto gdyż przyjeżdża tam dużo wystawców z całej polski, którzy mają w sprzedaży naturalne, własne przetwory takie jak wina, miody, dżemy i wiele, wiele innych wspaniałym rzeczy również rękodzieła. Spędziliśmy tam sporo czasu i kupiliśmy sporo rzeczy dla nas jak i również dla naszych córek. Po powrocie byliśmy troszkę przemarznięci więc zrobiliśmy gorącą herbatę i zjedliśmy przepyszne ciasto które zrobiłam poprzedniego dnia. Tym razem zrobiłam „Kremowy sernik na zimno z mascarpone”. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie wafli Pryncypałki dr Gerard (3 sztuki wafli wykorzystaj do dekoracji, opcjonalnie spód ciasta przygotuj z Pryncypałki Kokosowe)
- 250 g serka mascarpone
- 150 g serka kremowego, naturalnego
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 2 białe czekolady
- ziarenka z 1 laski wanilii
- owoce sezonowe do dekoracji
- świeża mięta
- tortownica o średnicy 24 cm
Polewa:
- 70 g czekolady mlecznej
- 40 g śmietanki kremówki 30%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownicę o średnicy 24cm posmaruj olejem, nadmiar wytrzyj
ręcznikiem papierowym. Na spód wyłóż pokruszone wafelki Pryncypałki, tak żeby
pokryły dno tortownicy.
Do osobnej miski włóż serek mascarpone, serek kremowy,
ziarenka z laski wanilii i dolej śmietanę. Miksuj do momentu, aż masa zrobi się
zwarta i puszysta (około 5-7 minut).
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, cały czas
mieszając. Po rozpuszczeniu się czekolady odstaw na chwilę, żeby przestygła.
Do masy z serka mascarpone dolej czekoladę i miksuj całość
do połączenia się składników. Przygotowaną masę przelej do tortownicy, wierzch
ciasta wygładź. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść ze
śmietanką, a następnie odstaw do przestygnięcia, żeby nabrała gęstszej
konsystencji i polej nią ciasto. Aby uzyskać efekt lejącej się czekolady,
należy przed dekorowaniem wstawić ciasto na 30 minut do zamrażarki.
Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami, wafelkami
Pryncypałki oraz listkami świeżej mięty i jadalnymi kwiatami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz