wtorek, 27 września 2022
Najpopularniejsze przetwory owocowe
Najpopularniejsze przetwory owocowe
Najpopularniejsze przetwory owocowe stosowane w cukiernictwie to: dżemy – powstają w procesie gotowania całych lub rozdrobnionych owoców z dodatkiem dużej ilości cukru i środków żelujących takich jak agar , czy pektyny. Mają gęstą , lekko galaretowatą konsystencję z widocznymi kawałkami poszczególnych składników. Można je rozsmarować na cieście lub wykorzystać do napełniania pączków lub rogalików. Marmolady – są przygotowywane na bazie przecierów lub pulp owocowych, a ich konsystencja jest gładka, dlatego są wykorzystywane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ciasta. Owoce w syropie zanurzone w zalewie na bazie wody i cukru zazwyczaj służą do dekoracji tortów, a także innych deserów. Dużą popularnością w śród mistrzów cukiernictwa cieszy się kandyzowany arcydzięgiel , a dokładnie rzecz ujmując łodyżki wspomnianego ziela. Prezentowane przetwory można z rozmaitych składników. Zaczynając od tradycyjnych jabłek, gruszek, truskawek, czy wiśni, a na najbardziej egzotycznych przysmakach kończąc . czyli kiwi, ananasach, bananach, mandarynkach, pomarańczach i innych, które nie występują w rodzinnym klimacie. Zrobienie przetworów owocowych wymaga czasu i cierpliwości. Dlatego właściciele cukierni i lokali gastronomicznych często decydują się na zakup gotowych półproduktów. Nasza firma Dr Gerard wykorzystuje przetwory owocowe do nadziewania i przekładania różnych ciasteczek. Np. do delikatnych i miękkich oraz puszystych ciasteczek juppi dodawane jest pyszne nadzienie morelowe. Pasja pomarańczowa jest również przekładana nadzieniem, ale pomarańczowym. Pasja wiśniowa, agrestowe szkolne i wiele innych , jest bardzo dużo ciasteczek do których potrzebne są przetwory owocowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz