Jest okazja imieninowa mojego męża Michała, który jutro obchodzi swoje święto, żeby wymyśleć coś szybkiego, nie skomplikowanego i słodkiego do kawy. Przyjdą tyko nasze dzieci i ukochany wnusiu, będzie obiad ale słodycz do kawki musi być.
W moim magicznym zeszycie znalazłam tak prosty i szybki do zrobienia przepis na krakersach Dr Gerarda.
Składniki
-ok 560 g krakersów
-300 g wiórków kokosowych
-200 g migdałów w płatkach
-1 litr mleka
-1 i 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do posypki
-5 łyżeczek cukru waniliowego
-1i 1/2 kostki margaryny
-6 płaskich łyżek mąki pszennej
-6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wódki
-2 łyżki masła
Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka ok. 3/4 szklanki i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodawać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200 g wiórków kokosowych i 200 migdałów.
Na blachę prostokątną wyłożyć krakersy Dr Gerarda. Na krakersach rozsmarować trochę masy. I tak postępować, aż do wyczerpania składników. Mnie wyszły 4 warstwy. Na górze musi być warstwa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100 g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami posypać górę ciasta.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz