czwartek, 15 września 2022

Pyszności na deszczowe dni

Przygotowałam idealny deser do kawy lub herbaty na deszczowe dni. Spróbujecie? Zapraszam na ciasto pachnące cynamonem z dodatkiem orzechów i rodzynek oraz masą serową, słonymi krakersami, masą kajmakową i orzechami na wierzchu. Pyszności. Oto składniki:

Ciasto
-3 jajka
-1 i 1/4 szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-pół szklanki mleka
-pół szklanki oleju
-1 łyżeczka cynamonu
-50 g orzechów
-25 g rodzynek

Masa serowa
-1 kg sera
-4 jajka
-100 g masła
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka mleka
-1 szklanka cukru

Dodatkowo
-puszka masy kajmakowej
-orzechy włoskie posiekane pół szklanki
-słone krakersy od Dr Gerard 100 g

Sposób przygotowania: ciasto: żółtka ucieram z cukrem, mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i dodaję do żółtek z mlekiem i olejem. Całość dokładnie łączę. Orzechy siekam, rodzynki kroję, sparzam i osuszam, a następnie posypuję mąką, dodaję do ciasta i wszystko łączę z ubitą pianą. Ciasto przelewam na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24/24 cm) i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Masa serowa: w garnku rozpuszczam masło z cukrem, dodaję ser oraz jajka i gotuję na małym ogniu, mieszając. Budynie rozpuszczam w mleku i łączę serem i gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Na zimne ciasto pozostawione w blaszce wylewam gorącą masę serową. Na masę wykładam słone krakersy od Dr Gerarda, na które wykładam masą kajmakową. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Po wystudzeniu schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słone krakersy od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz