niedziela, 28 lutego 2021

liJON

„Lion ciasto” Wszyscy dorośli dobrze wiemy że czas spędzony z dziećmi to najlepszy czas w naszym życiu .My jako dziadkowie też o tym dobrze wiemy ,dlatego kiedy ma przyjechać do nas wnuczka stajem niemal na głowie żeby sprostać zadaniu .Wspólnie spędzony czas na grach i zabawach oraz opowieściach jest miły dla wszystkich ,no i oczywiście na koniec wizyta musi być uhonorowana deserem .Dziś babcia stała na wysokości zadania i zrobiła deser Lion dodatkowo na wierzchu ułożyła ulubione ciastka wnuczki kremisie dr Gerard . SKŁADNIKI OK. 25 PORCJI • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g) • 3 łyżki cukru • 750 ml mleka • ok. 400 g herbatników kremisie dr Gerard • • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej • 200 g masła (miękkiego) • 1/2 szklanki masła orzechowego • do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion lub 1 szklanka ryżowych chrupek • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE • Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować z cukrem (ma kipieć). Następnie wlewać rozmieszane w mleku budynie cały czas mieszając energicznie rózgą. • Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą). • Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników. • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. • Otrzymaną masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek. • Drugą część masy budyniowej zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. • Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami czy chrupkami ryżowymi. • Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polać po cieście. Wstawić do lodówki, ale przed podaniem najlepiej ocieplić w temp. pokojowej. Muszę powiedzieć ze radość wnuczki była duża .Polecamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz