Ostatniego dnia w Karpaczu pozwoliliśmy sobie na nie planowanie naszego wyjścia. Po prostu wstaliśmy rano, zjedliśmy śniadanie, razem przygotowaliśmy coś słodkiego do dzisiejszej popołudniowej kawy. Dziś na stronie dr Gerarda znaleźliśmy przepis na TARTĘ MOCNO CZEKOLADOWĄ Z POMARAŃCZĄ. Po przygotowaniu słodkości po prostu ubraliśmy się dość ciepło i wyruszyliśmy na główną ulicę Karpaczu w celu zakupienia prezentów, których nam brakuje a zwłaszcza dla naszej nowej wnuczki Blanki. Po doborze wszystkiego co chcieliśmy wróciliśmy do mieszkania na upragnioną kawę i odprężenie.
Składniki
Spód:
- 300 g listków kakaowych
- 50 g masła
- 1/2 gorzkiej czekolady
Kandyzowane pomarańcze:
- 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wody
Krem:
- 150g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
- kieliszek rumu
- skórka starta (drobno) z pomarańczy
Sposób przygotowania
Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz