niedziela, 28 lutego 2021

Muzeum multimedialne poświęcone historii.

 

Poprzedniego dnia wracając ze świątyni Wang po drodze napotkaliśmy ciekawe miejsce, które bardzo nas zainteresowało. Było to Muzeum multimedialne poświęcone historii, kupiliśmy bilety, jednak było już tak późno, że nie zdążylibyśmy do niego wejść i zdążyć obejrzeć prezentacji przed zamknięciem muzeum. Dlatego dziś rano, kiedy mąż wrócił ze stoku udaliśmy się do muzeum. Bardzo nam się podobało to miejsce, czuliśmy się jakbyśmy znaleźli się w kapsule czasu i przenosili się w czasie na przestrzeni wieków. Poznaliśmy całą historię Karkonoszy, bardzo polecamy to muzeum wszystkim, którzy odiwedzają Karkonosze a nie mają pojęcia, bądź nie mają wystarczającego pojęcia na temat historii tego regionu Polski. Po powrocie do domu włączyłam stronę dr Gerarda i znalazłam przepis na cos specjalnego do kawy, ponieważ jeszcze dziś nie udało nam się jej napić.

MUFFINY Z PRYNCYTORCIKIEM

Składniki

  • 2 szklanka mąki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • kieliszek rumu
  • PryncyTorcik dr Gerard
  • śmietanka kremówka

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.
Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz