Odwilż.
Od minionego piątku co rano przeżywam
traumę wychodząc na spacer z psem. Alejki parkowe to istny tor przeszkód. Ślisko,
zamarznięte błoto pośniegowe, wyboje, o wypadek nie trudno. Natomiast około
południa roztopy. Zalegające błoto pośniegowe już w stanie breji, przemoczone
buty, pies kapiący błotem – koszmar. Wracam zmęczona podirytowana. Spacer,
który miał być przyjemnością, stał się przyczyną mojego złego humoru.
Skupienie, napięcie mięśni, lęk przed upadkiem kosztują mnie sporo energii. Od
lat zadaję sobie pytanie – jak to jest, że u naszych zachodnich sąsiadów
problem znika praktycznie od razu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, a
u nas służby odpowiadające za utrzymanie przestrzeni publicznej w czystości,
czekają aż problem sam zniknie? Całe szczęście, że mam zapas dobrych słodyczy
od Dr Gerarda. Kubek aromatycznej kawy w zestawie z Pasją wiśniową i nowymi Pryncypałkami
Black&White poprawią mój nastrój. Kiedy już się uspokajam i mogę złapać
głęboki oddech zaczynam planować harmonogram dnia. Przydałoby się przejrzeć
propozycję deserów z ciastkami na dzisiejszy podwieczorek. Na pewno każdy z
domowników chętnie skorzysta ze słodkiej niespodzianki. Skupiam się na dobrze
znanej mi stronie http://drgerard.eu/przepisy.
Teraz tylko trzeba dokonać wyboru. Zastanawiam się nad Musem czekoladowym z
wafelkami, a ciastem na markizach Lemon.
Na bazie słodyczy od Dr Gerarda możemy przygotować fantastyczne desery bez
pieczenia. Tym razem zdecydowałam się na mus czekoladowy z
wafelkami. Smak Pryncypałek jest dowolny. To od was zależy na co macie ochotę.
Podaję propozycję deseru:
Mus czekoladowy z kokosową niespodzianką.
Składniki:
- PryncyPałki kokosowe
- 100 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g mleka
- 280 g śmietanki 34%
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i
delikatnie ją podgrzewamy (uważaj, by nie zagotować!).
W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy
lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone PryncyPałki kokosowe i
zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum 2 h.
Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz