poniedziałek, 22 lutego 2021

Odwilż.

Odwilż.

Od minionego piątku co rano przeżywam traumę wychodząc na spacer z psem. Alejki parkowe to istny tor przeszkód. Ślisko, zamarznięte błoto pośniegowe, wyboje, o wypadek nie trudno. Natomiast około południa roztopy. Zalegające błoto pośniegowe już w stanie breji, przemoczone buty, pies kapiący błotem – koszmar. Wracam zmęczona podirytowana. Spacer, który miał być przyjemnością, stał się przyczyną mojego złego humoru. Skupienie, napięcie mięśni, lęk przed upadkiem kosztują mnie sporo energii. Od lat zadaję sobie pytanie – jak to jest, że u naszych zachodnich sąsiadów problem znika praktycznie od razu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, a u nas służby odpowiadające za utrzymanie przestrzeni publicznej w czystości, czekają aż problem sam zniknie? Całe szczęście, że mam zapas dobrych słodyczy od Dr Gerarda. Kubek aromatycznej kawy w zestawie z  Pasją wiśniową i nowymi Pryncypałkami Black&White poprawią mój nastrój. Kiedy już się uspokajam i mogę złapać głęboki oddech zaczynam planować harmonogram dnia. Przydałoby się przejrzeć propozycję deserów z ciastkami na dzisiejszy podwieczorek. Na pewno każdy z domowników chętnie skorzysta ze słodkiej niespodzianki. Skupiam się na dobrze znanej mi stronie http://drgerard.eu/przepisy. Teraz tylko trzeba dokonać wyboru. Zastanawiam się nad Musem czekoladowym z wafelkami, a  ciastem na markizach Lemon. Na bazie słodyczy od Dr Gerarda możemy przygotować fantastyczne desery bez pieczenia. Tym razem zdecydowałam się na mus czekoladowy z wafelkami. Smak Pryncypałek jest dowolny. To od was zależy na co macie ochotę. Podaję propozycję deseru:

Mus czekoladowy z kokosową niespodzianką.

Składniki:

  • PryncyPałki kokosowe 
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g mleka
  • 280 g śmietanki 34% 
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i delikatnie ją podgrzewamy (uważaj, by nie zagotować!).

W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone PryncyPałki kokosowe i zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum 2 h.

Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu.

Smacznego!               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz