czwartek, 18 lutego 2021

Produkcja mąki

 

 Moje dzieci zadają dużo pytań. Myślę, że większość maluchów tak się zachowuje. Zawsze poważnie odpowiadam na każde chociaż błahe pytania. Na przykład wczoraj chrupaliśmy pryncypałki produkcji Dr. Gerarda. Kasia z Marysią zapytały jak się produkuje takie ciastka. Innym razem, gdy piekliśmy wspólnie pierniczki interesowały się jak powstaje mąka. Ten temat nie mogłam zamieścić w jednym zdaniu, dlatego postanowiłam zamiast na dobranoc przeczytać bajeczkę porozmawiamy o powstawaniu mąki. Wieczorem  zaczęłam mówić najpierw jak dzisiaj powstaje, a potem jak to było dawniej Dzisiaj rolnik traktorem uprawi ziemię i zasieje pszenicę. W sierpniu specjalna maszyna kombajn wjedzie i wymłóci zboże. Z Ziarnami pszenicy rolnik jedzie do młyna. Tam pszenica zostaje oczyszczona. Następnie zmielona na mąkę. Młynarze ważą i pakują do worków, a także do torebek papierowych.

Dawniej człowiek orał i bronował ziemię. Potem ręcznie siał ziarna. Gdy zboże dojrzało, to wszyscy ciężko pracowali. Mężczyźni kosili kosami pszenice. Za nimi szły kobiety i zbierały zboże. Potem układały na wcześniej zrobione powrósła przez dzieci. Wiązały snopki i stawiały. Potem zwożono do stodoły. W jesieni i zimie układali snopki  w stodole na ziemi i młócono cepami. To są specjalne kije, którymi bito kłosy i wylatywało zboże. Zboże mielono w żarnach. Składały się z dwóch kamieni. Mąka wsypywała się do drewnianego naczynia. Dziewczynki  były zaciekawione moim opowiadaniem i chciały, abym im więcej opowiadała.  Obiecałam  jutro zaspokoić ich ciekawość.          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz