wtorek, 23 lutego 2021

Zimowe wpadnięcie do wody.

 

Teraz tak bardzo szybko w skrócie, opowiem Wam jak prawie wpadłem do lodowatej wody i jak musiałem się rozgrzewać gorącą herbatą i słodyczami Dr Gerarda wafelkami i markizami. Otóż gdy byliśmy na spacerze niedzielnym, i tak sobie wędrowaliśmy wokół jeziora, młodemu nagle uciekła piłeczka mała, i wpadła prosto na tafle lodu, ja długo się nie namyślając próbowałem wejść po nią. Jednak już po pierwszym kroku poczułem, że lód zaczyna pękać i usłyszałem tylko trzaski. Lewdnow zdążyłem cofnąć się i uratować. Fakt całe spodnie miałem jeszcze mokre, ale jakość dojechaliśmy do domu, po drodze wpadliśmy tylko po Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, ciastka Pasja wiśniowe. Żona miała w domu jeszcze przygotowane desery z ciastkami. Poniżej ekstra przepis. Pamiętajcie o profilu na facebook'u , https://www.facebook.com/drGerardPL/ , jest tam bardzo wiele cennych informacji i licznych ciekawostek i konkursów. Zajrzyjcie w wolnej chwili i polubcie profil polecam.

Składniki

  • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard

  • 1 szklanka migdałów

  • 1 szklanka suszonych daktyli

  • 1 szklanka rodzynek

  • 1 szklanka mleka kokosowego

  • 1 brzoskwinia (może być z puszki)

  • 4 łyżki nasion chia

Sposób przygotowania

Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. 
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. 
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. 
Blok pokrój ostrym nożem na batony. 
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz