poniedziałek, 22 lutego 2021

śnieżne zabawy

 W przedszkolu naszej kochanej córeczki  Zuzi miał odbyć się zimowy konkurs w lepieniu największego bałwana.Przez kilka lat nie było tak dużych opadow  śniegu jak w tym roku.Zgłosiło się wielu chętnych, więc zawody miały się odbywać przez 2 dni. Pierwszego dnia rodzice razem z dziećmi rzucali śnieżkami do celu. Sponsorem dziecięcego zimowego konkursu była firma Dr Gerard ,która rozdawała wszystkim swoje przepyszne słodycze. Na drugi dzień jak dopadło jeszcze więcej mokrego śniegu odbywał się konkurs finałowy,który polegał na ulepieniu jak największego bałwana. We trójkę razem z Zuzią i żoną Kasią utoczyliśmy trzy duże kule ze śniegu. Następnie zakładaliśmy jedną na drugą.Gdy widzieliśmy ,że inne bałwany są trochę wyższe od naszego, to my dotaczaliśmy większe  śniegowe kule do naszego bałwanka. Oczy  zrobiliśmy mu z węgla,  nosek z marchewki ,a rączki z krzaczków. Na końcu okazało się, że wszyscy uczestnicy konkursu dostali wejściówki do cukierni na pyszny sernik z różową truskawkową pianką, oczywiście z firmy Dr Gerard. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:Sernik:

1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru

1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła

ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa:2 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek zblendowanych

300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.

Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)

Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.

Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz