poniedziałek, 22 lutego 2021

Mąka do ciast, ciasteczek

 

Mąka do ciast, ciasteczek.


Jak wiemy mamy dostępnych na rynku rozmaite gatunki mąk. W zależności do czego chcemy ją przeznaczyć taki rodzaj wybieramy. I oczywiście, która mąka służy naszemu zdrowiu i naszym potrzebom. Jednak bez niej nie mielibyśmy pysznych, słodkich wyrobów ciastkarskich. Takich ciastek jak produkty dr Gerarda. Tu jest strona z pysznościami tego producenta.

https://drgerard.eu/

Moja ulubiona mąka to orkiszowa. Robię z niej słodkie z ziarnami słonecznika, dyni lub z dodatkiem rodzynek i żurawiny domowe orkiszowe ciasteczka. Pychota! Jest bogata w błonnik w minerały oraz witaminy z grupy B. Idealna także do pieczenia chleba. Mąka kukurydziana ma wiele zastosowań w kuchni. Do pieczenia ciasta, naleśników pieczenia chleba kukurydzianego, makaronów. Jest bogata w przeciwutleniacze oraz żelazo. Jest bezglutenowa idealna dla osób uczulonych na gluten. Taką ciekawostkę wyczytałam, że mąka kukurydziana zapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem. Ja od czasu do czasu używam ją do ciast i panierki. Warto spróbować. A najbardziej znana i najwięcej wykorzystywana w domowym pieczeniu jest mąka tortowa. Idealna do puszystego biszkoptu a zwłaszcza kiedy ją przesiejemy będzie lekki i puszysty. Używamy ją również do przygotowania ciast francuskich, rozmaitych, pachnących ciasteczek. Korzystajmy z dobrodziejstw natury. Wybierzmy nasze ulubione rodzaje mąk i wykorzystujmy je do domowych wypieków ciast, ciasteczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz