czwartek, 25 lutego 2021

Najlepsze desery

Biszkopt z dżemem, kremem orzechowym i chrupiącymi wafelkami orzechowymi to idealny pomysł na pyszny deser. Zapraszam. Wypróbujecie? Oto niezbędne składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-360 g orzechów włoskich
-1 kostka masła
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki mleka

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki orzechowe od Dr Gerard pól opakowania
-1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania: biszkopt: białka miksuję z cukrem, następnie z żółtkami, dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszam i wylewam na blaszkę. Piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: orzechy mielę, mleko gotuję z cukrem, dodaję orzechy i gotuję do zgęstnienia, a następnie odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję, łączę z orzechami. Pierwszą część biszkoptu smaruję dżemem, przykrywam drugą połową biszkoptu, nakładam krem i wykładam wafelki Pryncypałki orzechowe (pokrojone na małe kawałki). Podaję po schłodzeniu. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie kawy. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ desery z tymi ciastkami są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz