czwartek, 18 lutego 2021

utęskniony mróz i śnieg

 Po raz pierwszy od kilku lat ,w lutym przyszła zima Już od dawna nazwę miała tylko w kalendarzu. Razem z moją kochaną żoną Kasią każdego  roku wyczekiwaliśmy z utęsknieniem ,aby zimą był mróz i spadł śnieg,ponieważ nasze pięcio i sześcioletnie pociechy nigdy go nie widziały. Zawsze opowiadaliśmy dzieciom o naszym dzieciństwie Jak zimą  rzucaliśmy się śnieżkami ,lepiliśmy bałwany ,zjeżdżaliśmy z górek na sankach i nartach. Podczas tych opowieści zawsze zajadaliśmy z naszymi maluchami nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Na początku lutego przyszedł  mróz ,a wraz z nim duże opady śniegu. Razem z Kasią pierwsze co zrobiliśmy,to poszliśmy do sklepu i kupiliśmy dwie sztuki sanek dla  Natalki i  Łukaszka. Nasze codzienne zabawy na śniegu były wspomnieniem mojego dzieciństwa, oraz mojej żony, a marzeniem naszych dzieci. Ta wspaniała mroźna i śnieżna zima trwała tylko, a może aż 10 dni. Po tak cudownie spędzonym czasie

pożegnaliśmy białe szaleństwo ,sernikiem z różową truskawkową pianką na który poszliśmy do cukierni. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki

Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru

cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła

ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek zblendowanych

300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.

Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz