sobota, 27 lutego 2021
Światowy dzień nutelli
„Światowy Dzień Nutelli”
Światowy Dzień Nutelli obchodzimy 5 lutego. Jest to stała data. Święto to powstało z inicjatywy amerykańskich blogerów włoskiego pochodzenia – Sary Rosso i Michelle’a Fabio, którzy nutelli zadedykowali dzień 5 lutego. Są do dziś ogromnymi wielbicielami kremu Nutella. Światowy Dzień Nutelli – historia Nutelli :Producentem Nutelli jest włoska firma Ferrero. Pierwowzorem dzisiejszego kremu czekoladowego była Pasta Gianduja, czyli czekolada orzechowa do chleba wymyślona tuż po zakończeniu II wojny światowej. Jej autorem był Pietro Ferrero, założyciel firmy. Jego czekolada opierała się na recepturze z pierwszej połowy XIX wieku. Była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. W latach 60. formułę na czekoladę udoskonalił Michele Ferrero, syn Pietro. Sprawił, że była bardziej kremowa, dzięki czemu mógł stworzyć pierwszy na świecie słoik Nutelli. Czekolada niemalże od razu odniosła światowy sukces i stała się elementem dzisiejszej pop-kultury. Nutella do Polski trafiła dopiero w 1994 roku. Obecnie jest sprzedawana w 190 krajach na świecie.
Polecamy pomysł na wykorzystanie |Nutelli ,oraz ciastek dr Gerard
Słynny amerykański deser z nutellą – nutella pie. Ciasto bez pieczenia – czarny spód z ciasteczek herbatników czarnych dr Gerard i 3-składnikowe proste nadzienie, które przygotujecie w 3 minuty :-). Deser bardzo kremowy, który wymaga przechowywania w lodówce. Zdecydowanie dla nutellomaniaków ;-).
Składniki na spód:
300 g ciastek mafijne ciemne z nadzieniem waniliowym dr Gerard (2 opakowania)
60 g masła, roztopionego
Składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Masę ciasteczkową przesypać do wyższej (5 cm) formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm dół i 25 cm góra. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy do połowy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Nadzienie z nutelli:
250 g serka kremowego typu philadelphia, schłodzonego
400 g nutelli, z szafki kuchennej czyli w temperaturze pokojowej
250 ml śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonej
W misie miksera umieścić serek kremowy i nutellę: zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 – 12 godzin).
Ponadto:
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudru
garstka orzechów laskowych
kilka kostek gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić do sztywności. Wyłożyć na schłodzony deser. Na górę wysypać podpieczone, obrane i wystudzone orzechy laskowe oraz zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Przechowywać w lodówce. Uwaga: do nadzienia nie polecam śmietany kremówki 30% (wtedy konieczny będzie dodatek żelatyny).Smacznego :-).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz