niedziela, 28 lutego 2021

CIASTKO

„Ciastko” Ciastko - rodzaj zazwyczaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, lukry, owoce, galaretka czy bita śmietana.Ciastka mogą być przyrządzane z dużych blatów ciasta przekładanych masą i krojonych na mniejsze porcje, jak wuzetka albo karpatka. Takie ciastko ma wówczas kształt zbliżony do sześcianu lub prostopadłościanu. Inne ciastka składają się ze specjalnie wypiekanych części, które przekłada się nadzieniem (np. eklery albo ptysie). Te typy ciastek, ze względu na zastosowany rodzaj ciasta i krem, są mało trwałe i sprzedawane są głównie w cukierniach na sztuki.Drugi rodzaj stanowią ciastka bardziej trwałe, kruche i suche, wytwarzane w specjalnych foremkach, formowane szprycą cukierniczą (ten sposób kształtowania nie nadaje się do ciasta o rzadkiej, płynnej konsystencji – biszkoptowe, ucierane) lub kręcone przez maszynkę do mięsa[1][2]. Tego rodzaju wyroby są fabrycznie pakowane i sprzedawane po kilka-kilkanaście w sklepach; rzadziej na wagę w cukierniach. Przykłady: biszkopty, markizy, pierniczki, makaroniki.Ciastka niekoniecznie muszą być wytwarzane ze słodkiego ciasta – istnieją bowiem ciastka słone, takie jak krakersy.W nawiązaniu do tego polecam pyszny deser z wykorzystaniem ciastek dr Gerard Twins oraz ciastek mafijne czarne . Masa ciasteczkowa: 300 g ciastek typu markizy (dr Gerard Twinks) 1/3 szkl mleka 1 banan 2 łyżki serka mascarpone Krem: 300 ml śmietanki kremówki 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 170 g serka mascarpone Ponadto: 50 g ciastek typu markizy (ciastka mafijne dr.Gerard) żelki dżdżownice (dałam po dwie na deser, można więcej) Przygotować wszystkie składniki. Ciastka pokruszyć w robocie kuchennym, każde osobno (chyba, że mamy jeden rodzaj to można razem, tylko odłożyć do posypania wierzchu). Banan rozgnieść widelcem, dodać mleko i serek mascarpone, wymieszać. Połączyć z pokruszonymi ciastkami. Masa może być miejscami sucha, ale nie należy się tym przejmować, złapie wilgoci od kremu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone i połączyć. Układamy na spód masę ciasteczkową, na to ubitą śmietankę, ponownie masa ciasteczkowa i krem. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami, ułożyć dżdżownice. Schłodzić w lodówce przez co najmniej trzy godziny. .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz