środa, 17 lutego 2021

„Mąka dawniej, a teraz”

Dawniejsze sposoby mielenia ziarna na mąkę były czasochłonne i mało efektywne i mąka nie najlepszej jakości, gdyż używano do mielenia tzw. Żarna z kamienia, ale w tamtych czasach ludzie radzili sobie jak tylko mogli i potrafili. Przez tysiąclecia metody przemiału ziarna przechodziły przeobrażenia, aby dzisiaj na zaawansowanych technologicznie maszynach móc zmielić ziarno w setkach kilogramów, a nawet ton na dobę, przy tym rozdzielając ziarno na wiele pożytecznych składników np. otręby.. Ze zbóż w procesie obróbki powstają różnego rodzaju kasze, jak np. kasza pęczak, jaglana, gryczana itd. O rodzajach i typach mąk już nie wspomnę, gdyż jest ich tyle, że można się pogubić. Wytworni kucharze, cukiernicy zapewne mają opanowaną wiedzę w tzw. jednym paluszku na temat całego asortymentu mąk począwszy od pszennej po przez żytnią i na orkiszowej kończąc. Bardzo wiele gospodyń przez wieloletnie doświadczenie w kuchni z jednego sprawdzonego typu mąki jest w stanie ugotować, upiec dosłownie zrobić wszystko. Firma Dr Gerard, jak do tej pory nie wykazała problemów ze znajomości rodzajów i typów mąki, ale za to bardzo dobrze zdała egzamin z jakości i wyjątkowości swoich Słodkich i Słonych wyrobów. Produkty takie jak: wafelki Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, ciastka Pasja wiśniowe, Markizy i wiele innych Słodkości ani razu nie wykazywały oznak, że są zrobione z niewłaściwej mąki, wręcz odwrotnie świeżość pulchność i smak zaskakiwały pozytywnie. Dlatego z czystym sumieniem mogę polecić, co prawda jeszcze wszystkich nie kosztowałem, ale większość jest warta i grzechu i zachodu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz