Biszkopt
-8 jajek
-8 łyżek mąki pszennej
-3 łyżki kakao
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek cukru
Krem
-500 g sera mascarpone
-800 ml śmietany kremówki 30%
-6 łyżek cukru pudru
-3 śmietan-fixy
-500 g sera mascarpone
-800 ml śmietany kremówki 30%
-6 łyżek cukru pudru
-3 śmietan-fixy
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard opakowanie
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard opakowanie
Polewa
-200 g gorzkiej czekolady
-1 galaretka wiśniowa
-100 g masła
-100 ml śmietany 18%
-200 g gorzkiej czekolady
-1 galaretka wiśniowa
-100 g masła
-100 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania: biszkopt: mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję cukier, żółtka i dalej ubijam. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam. Ciasto wykładam na formę (około 25/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w 170 stopniach. Studzę i przecinam na dwa blaty. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku, studzę i odstawiam do tężenia. Krem: mascarpone ubijam ze śmietaną na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder i śmietan-fixy. Polewa: czekoladę i masło rozpuszczam w misce położonej na rondelku z gotującą się wodą. Na końcu dodaję śmietanę oraz tężejącą galaretkę i mieszam. Przełożenie: pierwszą część biszkoptu smaruję połowę kremu, nakładam drugi biszkopt i wykładam resztę kremu, układam przekrojone na pół ciastka Pasja wiśniowa (czekoladową skorupką do kremu). Na wierzch wylewam tężejącą polewę czekoladową. Schładzam i gotowe. Desery z ciastkami Dr Gerarda są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz