niedziela, 28 lutego 2021

Świątynia Wang

 

Kolejnego dnia naszego pobytu w Karpaczu na naszej liście znalazła się również świątynia Wang. Wiedzieliśmy, że droga do niej nie będzie łatwa, ponieważ cała prowadziła ku górze. Dlatego tego dnia nie przygotowywałam prowiantu na drogę licząc, że zjemy coś na ciepło na szlaku, ale za to przygotowałam ciasto na popołudnie do kawy abyśmy nabrali siły po powrocie do mieszkania. Na stronie dr Gerarda znalazłam ciekawie wyglądające ciasto SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Składniki

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:

  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz