Kolejnego dnia naszego pobytu w Karpaczu na naszej liście znalazła się również świątynia Wang. Wiedzieliśmy, że droga do niej nie będzie łatwa, ponieważ cała prowadziła ku górze. Dlatego tego dnia nie przygotowywałam prowiantu na drogę licząc, że zjemy coś na ciepło na szlaku, ale za to przygotowałam ciasto na popołudnie do kawy abyśmy nabrali siły po powrocie do mieszkania. Na stronie dr Gerarda znalazłam ciekawie wyglądające ciasto SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ
Składniki
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:
- 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 kg truskawek zblendowanych
- 300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg,
jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie
powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle
mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa
zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko
przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami
i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość
wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą,
ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty
sernik i wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz