poniedziałek, 22 lutego 2021

Świat zawirował.

Świat zawirował.

Stało się. Jedna z moich koleżanek miała kontakt z osobą zarażoną korona wirusem. Oczywiście od razu trauma, dwa tygodnie kwarantanny. Ten nerwowy czas staraliśmy się umilić rozmowami wideo. Pomogła nam w tym dzisiejsza technologia. Rozmowy grupowe przy kawce ze smacznym  deserem z ciasteczek od Dr Gerarda dosłownie i w przenośni  osłodziły nam ten czas. Każda według uznania delektowała się kawą lub herbatą, a markizy, Pasja wiśniowa i nowe Pryncypałki Black&White  uprzyjemniały nam babskie ploteczki.  Rozmawiałyśmy o pracy, dzieciach o sytuacji epidemiologicznej w kraju i na świecie. Krótko mówiąc o wszystkim i o niczym. Po jakimś czasie nasze zainteresowanie skupiło się na przyjemnościach. Od dawna wiadomo, że słodycze wyzwalają hormon szczęścia, poprawiają nam nastrój. Mając więc teraz więcej czasu możemy poeksperymentować z dobrymi słodyczami od Dr Gerarda.  Ciekawe propozycje przepisów znajdziemy na stronie http://drgerard.eu/przepisy  Po takiej dawce wiedzy cukierniczej nabrałam ochoty na placek z budyniem. Dla zainteresowanych podaje przepis:

Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.

 

Składniki:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5l mleka + 2 łyżki cukru do ugotowania budyniu
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy

Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód (syrop do nasączania markiz). W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.

Smacznego.  

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz