piątek, 19 lutego 2021

Słodki początek weekendu

Wykonanie mojego dzisiejszego deseru jest szybkie i banalnie proste, a do tego nie wymaga pieczenia. Ciasto na markizowym spodzie z masą wafelkową, bitą śmietaną, polewą czekoladową i startą czekoladą. Zapraszam na słodki początek weekendu. Wypróbujecie? Oto składniki:

Spód
-markizy od Dr Gerarda z kremem śmietankowym i kremem czekoladowym 200 g
-pół kostki masła

Masa wafelkowa
-500 ml śmietany 30%
-400 g serka homogenizowanego
-5 łyżek kremu czekoladowego
-wafelki z kremem kakaowym od Dr Gerard 140 g

Bita śmietana
-2 śmietany w proszku
-2 szklanki mleka
-1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody

Polewa
-100 g czekolady mlecznej
-szklanka śmietany 30%
-50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania: spód: markizy rozdrabniam, łączę z rozpuszczonym masłem i wykładam na dno tortownicy. Masa wafelkowa: schłodzone śmietany ubijam, dodaję serki homogenizowane i rozpuszczony krem czekoladowy. Wafelki kroję drobno i dodaję do masy, całość mieszam łyżką. Masę wykładam na markizy. Bita śmietana: ubijam śmietany w proszku z mlekiem i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę miksuję i wykładam na masę wafelkową. Wierzch dekoruję polewą (śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę). Polewę posypuję startą (na większych oczkach) czekoladą. Schładzam w lodówce i gotowe. Wyjątkowe, niepowtarzalne, spróbuj jak najszybciej. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz