środa, 24 lutego 2021

Moim natchnieniem słońce

 

      Kiedy rano się obudziłam i zobaczyłam ile stopni termometr zaokienny pokazywał to aż niedowierzałam. Poranna toaleta, za chwilkę kawka capuccino z ekspresu i tak sobie myślę że to słonko które dziś tak pięknie świeci i zagląda mi przez okno będzie moim natchnieniem i motorem do zrobienia pysznej słodyczy na dzisiejsze popołudnie. Miałam ochotę na delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z ciastek Pasji wiśniowej Dr Gerarda z galaretką i kremem śmietankowym pokryte delikatną kruchutką bezą. 

Składniki

-ciastka Pasja wiśniowa Dr Gerarda

-ok.600 g drążonych wiśni

-3 wiśniowe galaretki

-1,2 l wrzącej wody

Krem śmietankowy

-500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej

-250 g serka mascarpone schłodzony

-3 łyżki cukru pudru

-1 łyżeczka pasty z wanilii

Beza z migdałami

-3 białka w temperaturze pokojowej

-150g drobnego cukru do wypieków 

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-40-50 g płatków migdałów

Zaczynamy od wyłożenia na blaszkę ciastek Pasja wiśniowa, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie 3 galaretki rozpuścić w 1,2 litra wrzącej wody. Przestudzić wymieszać z wiśniami. Po połączeniu galaretki z wiśniami można ją spróbować i w razie czego jeszcze dosłodzić, żeby nie była zbyt kwaśna. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę rozłożyć na ciastka wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Bezę ubić mikserem do otrzymania sztywnej piany, dodać cukier łyżka po łyżce i otrzymania gęstej błyszczącej piany, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp. 140 stopni około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Na koniec krem. 

Należy go przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić razem i miksować na najwyższych obrotach do momentu otrzymania gęstego kremu . Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć gotową wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Ciasto można przechowywać 3 dni w lodówce - pod warunkiem że nikt go nie spałaszuje😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz