niedziela, 28 lutego 2021
Snikers
„Ciasto snikers”
Brc – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany w 1998 roku przez british retail consortium (wielka brytania). Brc to zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających własne marki (tzw. Private labels). Uzyskanie przez firmę certyfikatu brc dla całej marki produktów lub dla konkretnego produktu marki to gwarancja, że dany produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje .certyfikat ten posiada firma gerard dlatego też polecam zrobić ciasto z wykorzystaniem ciastek kruchych i krakersów dr gerard
Składniki
720 g kruche z cukrem dr gerard oraz krakersy dr gerard
1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej o smaku waniliowym
70 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
150 g masła orzechowego
200 g masła lub masła roślinnego
Budyń
1 litr mleka
2 żółtka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
Polewa
100 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju roślinnego
Dodaj notatkę
Przygotowanie
Budyń
Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. Rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
Krem
Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Zmiksować z połową masy kajmakowej i całą ilością masła orzechowego.
Przełożenie
Większą prostokątną formę (ok. 25 cm x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem, otrzymując 4 lub 5 takich warstw. Ostatnią warstwę herbatników posmarować pozostałą masą kajmakową (rozmiksowaną, aby łatwiej się rozprowadzała).
Posypać posiekanymi orzeszkami i polać czekoladą roztopioną i wymieszaną z olejem. Schłodzić w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Wskazówki
* jedną warstwę ciastek (1 paczka) można zastąpić słonymi krakersami
, jest wysokiej jakości i jest bezpieczny dla konsumentów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz