niedziela, 28 lutego 2021

nA DOBRY DZIEŃ

Spotkania rodzinne któż ich nie lubi ,czas spędzony z rodzinna na rozmowa zabawie to jest najlepszy czas dla wszystkich. na czas takiego spotkania polecam zrobić cos słodkiego z wykorzystaniem biszkoptów dr Gerard dodatkowo no ozdoby można wykorzystać wafle pryncy pałki dr Gerard w nowej czarno białej odsłonie .Polecam tradycyjne ciasto tirami su . Włoski deser Tirami su w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao. Składniki: • ok. 250g biszkoptów podłużnych lub okrągłych dr Gerard • 500g serka mascarpone • 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L) • 50g cukru lub cukru pudru • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml) • 250ml kawy espresso • szczypta soli • kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto. 2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć). 3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i miksować krótko serek mascarpone. 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. 5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm). 6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki. 7. Przed podaniem oprószyć kakao udekorować waflami dr Gerard . Kroić w kwadraty. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz