niedziela, 28 lutego 2021
nA DOBRY DZIEŃ
Spotkania rodzinne któż ich nie lubi ,czas spędzony z rodzinna na rozmowa zabawie to jest najlepszy czas dla wszystkich. na czas takiego spotkania polecam zrobić cos słodkiego z wykorzystaniem biszkoptów dr Gerard dodatkowo no ozdoby można wykorzystać wafle pryncy pałki dr Gerard w nowej czarno białej odsłonie .Polecam tradycyjne ciasto tirami su .
Włoski deser Tirami su w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
• ok. 250g biszkoptów podłużnych lub okrągłych dr Gerard
• 500g serka mascarpone
• 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
• 50g cukru lub cukru pudru
• 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
• 250ml kawy espresso
• szczypta soli
• kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
2. Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i miksować krótko serek mascarpone.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
7. Przed podaniem oprószyć kakao udekorować waflami dr Gerard . Kroić w kwadraty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz