Pierwszego dnia po przyjeździe po prostu odpoczęliśmy. Podróż zajęła nam prawie sześć godzin, więc byliśmy zwyczajnie zmęczeni, ale kolejny dzień przyniósł nam nowe siłu. Mąż wstał około godziny siódmej i udał się na stok, ponieważ jeździ na nartach i chciał skorzystać z zimowej pogody. Ja w tym czasie przygotowałam prowiant, ponieważ umówiliśmy się, że jak tylko wróci idziemy do Muzeum Zabawek, które wcześniej znaleźliśmy w przewodniku turystycznym i wydało nam się bardzo interesującym miejscem. Na stronie dr Gerarda znalazłam przepis na Kruche ciastka z drażami Maltikeks. Gdy tylko mąż wrócił ze stoku od razu wybraliśmy się do muzeum, które wszystkim bardzo polecam, w ciągu kilku minut można cofnąć się w czasie do swojego dzieciństwa i powspominać zabawki, którymi kiedyś miało się okazję bawić. Oto przepis na ciastka.
Składniki
- 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
- 175 g masła roztopionego
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g drobnego cukru brązowego
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz