niedziela, 28 lutego 2021

Muzeum zabawek.

 

            Pierwszego dnia po przyjeździe po prostu odpoczęliśmy. Podróż zajęła nam prawie sześć godzin, więc byliśmy zwyczajnie zmęczeni, ale kolejny dzień przyniósł nam nowe siłu. Mąż wstał około godziny siódmej i udał się na stok, ponieważ jeździ na nartach i chciał skorzystać z zimowej pogody. Ja w tym czasie przygotowałam prowiant, ponieważ umówiliśmy się, że jak tylko wróci idziemy do Muzeum Zabawek, które wcześniej znaleźliśmy w przewodniku turystycznym i wydało nam się bardzo interesującym miejscem. Na stronie dr Gerarda znalazłam przepis na Kruche ciastka z drażami Maltikeks. Gdy tylko mąż wrócił ze stoku od razu wybraliśmy się do muzeum, które wszystkim bardzo polecam, w ciągu kilku minut można cofnąć się w czasie do swojego dzieciństwa i powspominać zabawki, którymi kiedyś miało się okazję bawić. Oto przepis na ciastka.

Składniki

  • 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz